Fashion by AnKoko

Zašto sam odlučila da postanem “minimalista”

Sharing is caring!

Jednostavnost je prefinjenost.

Kada prenatrpan ormar počne da “guši” – vreme je za preokret. Kada vam je, među gomilom stvari, teško da “iz prve” izvučete ono što bi vam odgovaralo – pogodite, vreme je za preokret.

Minimalizamreligija modernog doba. Ovo je termin sa kojim se danas toliko često srećemo da je postao svakodnevnica. Bilo da ste Pinterest entuzijatista, fashion addict ili jedostavno živite vodeći se čuvenom mantrom “manje je više”, zasigurno ste primetili veliki porast u trendu tokom poslednjih godina: minimalizam u modi, minimalizam u arhitekturi, minimalizam u dizajnu enterijera, minimalizam u stilu života.

Od doba kada je nastao kao pravac u umetnosti, minimalizam je jednostavno evoluirao i preuzeo razne forme. Samodeklarisani minimalisti niču sa svih strana, a japanski domovi ostavljaju nas da se “češemo po glavi” pitajući se kako im je tako malo – sasvim dovoljno.

rebrasta-suknja-olovka-kroja-modni-blog

Minimalism is taking over! I to sa punim pravom. U “užurbanom” dobu, gde nam čini mi se, nikada nije dovoljno, ne mogu a da ne zastanem i zapitam se – da li mi je ovo zaista potrebno? I ovo? I ovo? I ovo? Poenta je osloboditi se svega što nije neophodno. Bilo šta što nije neophodno, vremenom postaje vrsta tereta koja “blokira” kreativnost i “positive vibes”, iako mi sami toga nismo svesni. Bez viška stvari, lakše je skoncentrisati se na ono što je zaista bitno.

U modi pak, minimalizam je krenuo od jednostavnog “pravila”. A to pravilo je – prekršiti sva dotadašnja pravila. Ovaj pravac je sveo modu na najjednostavnije, oštre ali neodoljive forme (setite se Balenciage) koje odeću lišavaju nežnih, ženskih oblina. Rezultat je – umetnost!

stil-klasicna-kombinacija-moda-jesen-2016

Moderno doba donelo je određeni preokret u minimalizmu –  minimalisti danas teže “basic” komadima, uz skromne ali efektne detalje.

Minimalista se zasigurno ne postaje preko noći – to je proces koji traje, i nema potrebe odmah ići u ekstreme. Prelazni period je idealan za početak od najproblematičnijeg dela. Ormara. Evo par saveta:

  • Nema mesta sentimentalnosti – u ormaru ne treba zadržati ništa što niste nosili poslednjih godinu dana i više. Ne, nećete stati u te farmerke iz srednje škole, a i kada vam budu taman, verovatno ćete kupiti nove. Jednostavno – oslobodite se tereta. Donirajte, reciklirajte, a ono što ne može da se iskoristi bacite. Ukoliko ste na neke stvari već zaboravili, sigurno za njima nećete žaliti. Često hvatam sebe kako “vrtim” par omiljenih komada dok ostale stvari bespotrebno vise na ofingerima.
  • Klasici su uvek u modi – i upravo zato sam ovu kombinaciju izabrala za post. Počnite od osnova i teško je pogrešiti. Suknja olovka kroja uvek deluje elgantno i šik, a u kombinaciji sa crnom rolkom izgledaće savršeno. Obožavam da istražujem klasične modele, i obožavam da ih nosim. Lako ih je uklopiti i zasigurno će se u Vašem garderoberu, za razliku od brze mode, zadržati više od jedne sezone.

burda-sivena-pencil-suknja-minimalizam

          Što me dovodi do sledeće tačke a to je:

  • Kupovina. Minimalizam nije sinonim za “dosadno”, niti za odricanje od šopinga. Zanimljivi detalji, svedene kombinacije i primamljivi krojevi uvek su plus. Ipak, treba izbegavati impulsivnu kupovinu, kao i kupovinu koja za sobom vuče još kupovine. Kvalitet pre kvantiteta! Ukoliko vam se apsolutno ništa što trenutno posedujete ne slaže uz te divne crvene pantalone, verovatno nije dobar trenutak da ih kupite, bez obzira koliko su lepe. Ako pak padnete u iskušenje, setite se da se samo u Americi godišnje baci oko 11 miliona tona odeće – ukoliko nastavite da “taložite” odeću, prethodno čišćenje izgubiće smisao.
  • Neutralne boje – birajte boje koje je lako ukombinovati (poput bež, crne, sive, maslinasto zelene, bele, itd.), tako da vam svakodnevni odabir outfit-a neće padati teško. Na taj način ćete postići taj chic look bez mnogo razmišljanja.

sik-i-minimalno-stil-kako-nositi-suknju-olovka-kroja

Biti minimalista ne znači nemati ništa – biti minimalista znači imati sasvim dovoljno. (i znati kada je dovoljno 🙂 )

Na nama ostaje samo da pronađemo balans između minimalizma u modi i minimalizma kao životnog stila, i – uživamo u rezultatima 🙂

crno-siva-jednostavna-kombinacija-elegantno

Rolka: Burda style 09/2012

Suknja olovka kroja: Burda style 10/2015

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Sharing is caring!

You may also like...

2 Comments

  1. Lola71 says:

    Svaka ti na mestu 😀 Ovim tekstom ubacila si “bubicu za razmisljanje” svakom zenskom stvoru koji ce imati, nadam se, priliku da procita “Zasto sam odlucila da postanem minimalista…” i samim tim uvela Novi Modni Trend – Minimalizam 🙂 Just great 🙂 Thank you <3

    1. Hvala Lola! Nadam se da ce tako i biti 🙂 pozdrav :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.