Travel / Putovanja

Kako provesti nezaboravnih 60 sati u Budimpešti

Sharing is caring!

Da li ste se ikada zaljubili u grad? Meni se to tako često dešava. Pomalo se zaljubim u svaki grad koji posetim.

Bilo je lako zaljubiti se u Budimpeštu – pre nego što toga postanete svesni, shvatićete da je teško skrenuti pogled sa njenih veličanstvenih pejzaža koji se prostiru na dve obale Dunava: Budim i Peštu.

Pošto smo u Budimpešti proveli vikend, za 60 sati koliko smo tamo bili probali smo da obiđemo što je više moguće. Ali, koliko se zaista može posetiti za dva i po dana – pročitajte dalje u tekstu 🙂


Počnite od Budima

Budim je brdoviti deo grada, krunisan otmenim Budimskim dvorcem (Budai Vár) i Matijinom crkvom. U podnožju Dvorskog brda pridružite se grupi turista dok čekaju svoj red da uskoče na uspinjaču koja će ih uvesti u svet mađarskih kraljeva.

Na samom ulazu, dočekaće vas grandiozna skulptura Turul ptice s mačem u kandžama. Turul je po legendi predvodila mađarska plemena i predstavlja nacionalni simbol Mađarske. Tu, ispred predsedničke palate, na svakih sat vremena, možete prisustvovati ceremoniji smene straže, uz salutiranje, bubnjeve i precizan marš.turul-ptica-i-pogled-na-dunav-1-of-1

Prošetajte srednjevekovnim dvorištem, i pustite da vas put odvede do Matijine fontane, koja će vas, iako ne radi u ovom periodu godine, naterati da zastanete i pažljivo analizirate scenu lova na jelene pod vođstvom kralja Matije. U okviru ovog kompleksa može se posetiti i Mađarska nacionalna galerija kao i Muzej istorije Budimpešte.

ulaz-u-budimski-dvorac-1-of-1

Šetnju nastavite do Matijine crkve, koja se nalazi u samom srcu Dvorskog brda. Njenih sedam belih tornjeva simbolizuju sedam plemena koja su osnovala mađarsku naciju.

Preko puta crkve prostire se bela Ribarska tvrđava. Uveče, kada Parlament “zasvetli” sa druge strane Dunava, ovaj vidikovac pruža zaista nezaboravan pogled na Peštu. U suštini je čitava ova šetnja odlična za razgibavanje vrata – pogled će vam sa fantastičnih srednjevekovnih građevina leteti na lepi plavi Dunav i obasjanu Peštu.

Veče dočekajte uz gulaš i palinku u nekom od obližnjih restorana 🙂

crkva-kralja-matijasa-1-of-1

Divite se Parlamentu i prošetajte pored Dunava

Peštu i Budim spaja par mostova među kojima je najpoznatiji Sečenijev lančani most, “ukrašen” moćnim lavovima na oba kraja. Iako je sve dobro povezano prevozom, smatram da je svaki grad najbolje upoznati pešaka – tako nećete samo ići od jedne znamenitosti do druge, već ćete imati prilike da uživate i u detaljima koji bi vam inače promakli. Za Peštu zaista treba odvojiti ceo dan- počnite tako što ćete preći Sečenijev most i nastaviti do Parlamenta. Usput ćete imati prilike da iz daljine posmatrate sve ono što ste prethodni dan obišli.

Parlament je simbol Budimpešte. Velelepna građevina čija je unutrašnjost ukrašena sa oko 40 kilograma zlata može se obići uz vodiča (engleski jezik), i rezervacija unapred je neophodna. Cena za posetioce iz zemalja koje nisu članice EU iznosi oko 17 eur-a. Na samom Parlamentu vijore se dve zastave: Mađarska zastava i Transilvanijska zastava. Prava šetnja da počinje od Kossuth Lajos trga, a završava se na trgu Heroja. Ta šetnja popločana je istorijom Mađarske a svaka skulptura je delić slagalice koja će na kraju dana sačiniti jednu savršenu sliku o snazi i borbi mađarskog naroda. Ne mogu a da se ne divim načinu na koji slave i čuvaju svoju zemlju i kulturu. Čak i u Novembru, grad vrvi od nasmejanih, opuštenih turista.

Iz Kossuth Lajos trga spustite se na šetalište pored Dunava. Osim čuvenog memorijala posvećenog žrtvama drugog svetskog rata “Cipele na obali Dunava”, proćićete i pored statue Attile Józsefa, poznatog mađarskog pisca dok setno gleda u reku.

cipele-na-obali-dunava-1-of-1

ankoko-budimpesta-1-of-1

Svratite u baziliku sv. Stefana i uživajte u Andraš ulici

Na putu do bazilike, napravite pauzu kod statue Imre Nađa, kontroverzne statue Ronalda Regana, memorijala posvećenim borcima ruske vojske i memorijala posvećenom žrtvama nemačke invazije.

Bazilika sv. Stefana nije najstarija, ali je najveća crkva u celoj državi, a kako biste u nju ušli, potrebno je da odvojite prilog od 200 forinti.

statua-ronalda-regana-u-budimpesti-1-of-1

Andraš ulica je savršena mešavina Pariske avenije Champs-Élysées i Brodveja. Osim modnih kuća poznatih brendova, u ovoj ulici možete posetiti Mađarsku operu, kao i Muzej terora (House of terror). Iako ime ovog muzeja asocira na horor kuće iz tematskih parkova, u pitanju je zgrada koja je korišćena kao tamnica za političke osuđenike tokom vladavine fašista, a potom i komunista.

Na kraju Andraš ulice je veličanstveni trg Heroja, posvećen velikanima mađarske istorije. Uveče je trg osvetljen, što samo još više doprinosi njegovoj lepoti.

trg-heroja-budimpesta-1-of-1

poseta-trgu-heroja-u-budimpesti-1-of-1

U novembru, dan završite večerom “s’ nogu” u Vaci ulici: kuvanim vinom i nekim od domaćih specijaliteta (prijateljski savet – pripazite na cenovnike 🙂 )

Dan za opuštanje – poseta gradskom parku, Zoološkom vrtu i bašti dvorca Hunedoara

Ja sam klasičan turista: volim da sve obiđem, saznam, probam, isplaniram do detalja i naravno, fotografišem. Međutim, takođe mi prija da jedan dan malo usporim. Kako je naš poslednji dan u Budimpešti bila nedelja, tj. dan kada su radnje zatvorene i kada sve već teče malo sporijim tempom, odlučili smo da posetimo gradski park i Zoološki vrt, u čijem sklopu je i Botanička bašta Budimpešte. Iako je zaradio par loših kritika na Trip Advisor-u, vrt je zaista nešto što treba posetiti i predstavljao je pravu “trešnjicu na vrhu torte” ovog savršenog putovanja.

vaydahund-dvorac-budimpesta-1-of-1

Dan za opuštanje svakako ne bi bio potpun bez ukusne, “prste-da-poližeš” hrane. Moj predlog je da uz čašu vina probate neki od specijaliteta u restoranu VakVarju, koji se nalazi na početku Andraš ulice. Ukoliko ste pak, za nešto tradicionalno, u istom cenovnom rangu je i Bohemtanya koja se nalazi odmah preko puta – a ako imate sreće “uhvatićete” i živu muziku 🙂

 

Nakon 60 sati u Budimpešti, poželećete ništa drugo do – još bar 60 sati u Budimpešti, možda da:

  1. uživate u vožnji brodom
  2. odmorite kosti u banji Sečenji
  3. posetite neki od brojnih muzeja
  4. posetite Great Market Hall
  5. bolje istražite obe strane grada
  6. sednete u neki od pabova u ruševinama
  7. posetite veliku sinagogu
  8. odete u Operu….

hm, izgleda da bi ovo mogla biti poduža lista 🙂

Kratak vodic kako provesti vikend putovanje u Budimpesti - sve ono sto morate posetiti, videti i okusiti.
Kratak vodic kako provesti vikend putovanje u Budimpesti – sve ono sto morate posetiti, videti i okusiti.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Sharing is caring!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.