Travel / Putovanja

Šta ne smete propustiti na Krfu – utisci, iskustva i saveti

Sharing is caring!

Septembar je, jesen uveliko kuca na vrata, ali ja ne volim rastanke. Zato, da ublažim prelazak iz jednog godišnjeg doba u drugo, pakujem kofere – sat vremena leta od Beograda čeka Krf, jedno od najlepših Grčkih ostrva.

Tirkizno plava voda, duga istorija i zeleni krajolik čine da Krf postane više od jednog od dobro poznatih “party” ostrva. Ukoliko ste avanturista i spremni da odete malo dalje od hotelskog bazena, uvidećete da vas iza svakog skretanja čekaju veličanstveni pejzaži, fantastične plaže i nova iznenađenja.

Krf, poznat kao zeleno ostrvo zbog svoje bujne vegetacije, ime je dobio po nimfi Kerkiri, koju je bog Posejdon oteo i doveo na ovo ostrvo. Kažu da ćete se, ako na ostrvo dođete dva puta, zasigurno opet vraćati.

Šta bi trebalo da znate pre nego što se uputite na Krf

  • Voda nije za piće – na Krfu možete očekivati da ćete se tuširati, umivati, i prati zube slanom vodom – kada kažu da voda “iz česme” nije za piće, oni to i misle.
  • Rentiranje vozila – ukoliko i samo ukoliko ste odgovoran vozač, iznajmljivanje skutera ili auta (u slučaju da putujete u većoj grupi) je odlična solucija za kretanje po ostrvu i na ovaj način ćete najlakše obići sve plaže. Međutim, treba voziti jako pažljivo, skretanja su oštra i opasna a vozači pomalo nemarni. (rentiranje skutera na 5 dana koštalo je oko 125eur sa osiguranjem (vozačka dozvola je neophodna), dok je cena benzina za pun rezervoar iznosila 5eur).
  • Ukoliko planirate da uštedite – izaberite hotel koji nudi i doručak i večeru.  Na Krfu ne možete pogrešiti što se ukusa hrane tiče, ali im restorani nisu baš najjeftiniji.
  • Šoping – ako ste očekivali da u glavnom gradu nađete kuće poznatih “fast-fashion” brendova poput Zare i H&M, iznenađenje – Krf neguje “domaću” proizvodnju. Ipak, u malim radnjama koje će vam zasigurno odvlačiti pažnju dok šetate Krfom možete naći sve od suvenira do visoko budžetnih Italijanskih brendova.
  • Izleti – cene izleta na Krfu bile su i više nego prihvatljive. Savetujem da, ukoliko ste u mogućnosti, odvojite novac za bar dva izleta. Fakultativni izlet na Vido koštao je 17eur po osobi, dok je celodnevi izlet krstarenje Paxos-Antipaxos bio 35eur po osobi (najtoplija preporuka)

Gde odsesti?

Ah, najteže pitanje!

Najpopularnija letovališta na Krfu su Kasiopi, Ipsos, Dasia, Sidari, kao i sam grad Krf. Plaže na ovom delu ostrva imaju kamene podloge, što samo doprinosi njihovoj lepoti – obzirom da nema peska, uživaćete u kristalno čistoj vodi.  Južni deo ostrva takođe odlikuju prelepe plaže, a veoma su posećena mesta Benitsis, Moraitika, Mesongi, Isos i Pelekas.

Mesto Barbati nalazi se između Ipsosa i mesta Kasiopi (koje je od ovog letovališta udaljeno pola sata vožnje). Barbati ima prelepu plažu (zapravo jedna od najlepših na Krfu), i odavde se lako stiže kako do grada Krfa tako i do ostalih destinacija, ukoliko planirate da iznajmite auto ili skuter.

Crystal Blue Studios Barbati se pokazao kao dobar izbor za smeštaj. Osoblje je jako ljubazno i čisti se redovno. Jedina mana je što se ovi apartmani nalaze na samom izlazu iz mesta Barbati i malo su udaljeni od glavne plaže (plaža Glifa se pak nalazi na svega par minuta hoda).

Dasija i Ipsos su prava turistička mesta, sa puno restorana i malih radnji. Plaža u Ipsosu je mala, a tik uz plažu je autoput što oduzima od mira koji verovatno priželjkujete na odmoru. Srećom, gde god da odaberete smeštaj – ne morate ostati vezani za jedno mesto.

Kada bih opet imala priliku da biram, bez sumnje bih odabrala mesto Kasiopi – ovaj turistički gradić nudi sve, od hrane, šopinga pa do preko potrebnog mira i predivne plaže.

Šta posetiti na Krfu

  • Kasiopi – Ovo krasno mesto je oaza mira, a ipak dovoljno moderno da vam posle par dana ne postane dosadno. Uz staru luku naćićete razne restorane sa grčkim specijalitetima (živela musaka!), od kojih smo sreću okušali u Virginia’s i The Old School. Oba restorana spadaju u top deset u Kasiopiju i služe “prste-da-poližeš” hranu.
  • Sidari i Canal d’Amour – ukoliko se uželite peščanih plaža, uputite se u Sidari, mesto koje je postalo poznato zahvaljujući Kanalu Ljubavi. Preplivajte kanal sa osobom koju volite, i legenda kaže da ćete onda zauvek ostati zajedno (doduše, ne garantuje da će to biti srećna veza… dakle – birajte sa kim plivate :)).
  • Grad Krf – za koji obavezno treba odvojiti bar dva dana: jedan za istraživanje, drugi za uživanje. Zbog svoje geografske pozicije, ostrvo je često bilo meta osvajača. Ulice Krfa najbolji su svedoci raznih kultura koje su naa njima ostavile svoj trag. Posetite staru i novu tvrđavu, kako bi sa vrha snimili fotografije koje oduzimaju dah. Prošetajte Spianadom trgom, najvećim trgom u Grčkoj. Uživajte u svetiljkama Listona, koji su Francuzi tokom svoje vladavine izgradili po ugledu na Rue de Rivoli (Pariz). A potom se izgubite u uskim ulicama “bogatim” trgovačkim radnjama.
  • Ostrvo Vido – nikada nisam bila nacionalista, niti mogu da se pohvalim izvanrednim poznavanjem srpske istorije, ali plovidba oko ostrva smrti uz stihove Plave Grobnice, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Fakultativni izlet, osim posete ostrvu i Mauzoleju, obično uključuje i posetu muzeju u samom Krfu. Izlet na Vido je odličan način da naučite više o Srpskoj istoriji, o jakoj vezi Srbije i Krfa, kao i da odate počast precima.

Antipaxos, Paxos i Blue Caves – provedite dan na moru i uživajte u plavim vodama koje morate videti lično kako bi poverovali da postoje.

 

Slike sa Krfa (kliknite kako bi uvelicali neku sliku)

Ukratko – Krf treba posetiti otvorene duše, jer će vam vedar duh stanovnika ovog ostrva, kao i predivne plaže, sigurno prirasti srcu. A, kada jednom zavolite Krf, biće vam jasno zašto je Posejdon izabrao da Kerkiru dovede baš na ovo ostrvo 🙂

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Sharing is caring!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.